4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo Spider 3.2 Q4

Από την Α στο Ω

Ή πώς μια «ρομαντική» βόλτα με τη νέα Alfa Spider στη Μονεμβασιά εξελίσσεται σε μια πραγματική ειδική διαδρομή για γερά νεύρα, με ατελείωτα πέρα δώθε μεταξύ Βουλιαγμένης, Πειραιά και Ακραιφνίου...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

EΝΑ είναι σίγουρο: η νέα Spider είναι κουκλάρα, πέραν πάσης αμφιβολίας. Από την επιβλητική της παρουσία μέχρι τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, που δεν αποτελούν τον αυτοσκοπό, αλλά το επιστέγασμα του ντιζάιν ενός κάμπριο. Όχι με τον υπερβολικό αμερικανικό τρόπο, με τα τεράστια ρύγχη και την ανύπαρκτη πρύμνη, αλλά με τις αρμονικές ιταλικές γραμμές. Σχετικά κοντή, μόλις 4,3 μ., με μεγάλο μεταξόνιο 2,5 μ., φαρδιά και δυναμική, με μικρή -αυστηρά για δύο- καμπίνα επιβατών, αλλά και με άφθονες καμπύλες, που έχουν κάτι από Μόνικα Μπελούτσι: τις ιδανικές αναλογίες! Mπορεί ο Τζουτζάρο να μας τρέλανε με το σχεδιασμό της Brera, όμως ο Πινινφαρίνα, μη θέλοντας απλώς να κόψει την οροφή, σε μια άτυπη σχεδιαστική «κόντρα», πήρε το αρχικό σχέδιο του συναδέλφου και πραγματικά το εκτόξευσε. Πρωτότυπη αλλά και «εκ του πονηρού» η απόφαση της εταιρείας να αναθέσει σε άλλον σχεδιαστή τη «μετατροπή», με αποτέλεσμα το παλαιότερο κουπέ να μοιάζει απλώς... συνηθισμένο μπροστά στην ανοικτή έκδοση! Τελεία και παύλα - και επιβίβαση. Αρκετό καιρό χάσαμε στα του κάλλους, αλλά ήταν, βλέπετε, αδύνατο να αντισταθούμε. Είπαμε, περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά, αν έχεις απέναντί σου μια Spider, υποκύπτεις... Όπως, αντίθετα, βγαίνεις απ’ τα ρούχα σου, αν τύχει και συναντήσεις καμία Thesis. Όμως, έτσι είναι οι Ιταλοί. Αντιφατικοί, ανθρώπινοι. Και γι’ αυτό τους αγαπάμε!

Τα όμορφα αυτοκίνητα όμορφα στρίβουν
Τα καλά κορίτσια, ως γνωστόν, πάνε στον παράδεισο και τα κακά παντού, αλλά τα όμορφα και δη τετράτροχα πάνε στα όμορφα μέρη που είναι και γεμάτα στροφιλίκια. Αν, λοιπόν, θέλεις να περάσεις καλά με μια Spider, δε θα πρέπει να αρκεστείς στο θεαθήναι και το φαίνεσθαι, ως καθαρόαιμη βλαχάρα Κολωνακίου, μα να προχωρήσεις στην ουσία, για την οποία ο θυρεός του Μιλάνο αποτελεί σήμα κατατεθέν από την εποχή που οι μπαμπάδες μας ζαχαρώνανε τις osio di sepia στις ασπρόμαυρες ιταλικές ταινίες. Ο δρόμος μάς έχει ήδη φέρει στις πρώτες στροφές, αυτές της εθνικής οδού προς Τρίπολη, όπου η δική μας, γαλάζια, τετρακίνητη Spider των 3,2 λίτρων και των 260 ίππων (υπάρχει, βέβαια, και η άλλη, η κόκκινη, δικίνητη των 2,2 λίτρων, αμφότερες με άμεσο ψεκασμό), μας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να καταλήξεις στο αυτόφωρο, αφού μαζεύει με χαρακτηριστική άνεση χιλιόμετρα, επιδεικνύοντας, παράλληλα, τη σταθερότητα και την ποιότητα κύλισής της σ’ αυτές τις ταχύτητες. ¶λλωστε, λίγα είναι αυτά που έχουν αλλάξει σε σχέση με την κουπέ έκδοση. Δάπεδο, μηχανικά μέρη και εσωτερικό προέρχονται αυτούσια από την Brera, με μικρές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις διαστάσεις (η Spider είναι κατά 20 χλστ. κοντύτερη σε μήκος και κατά 54 χλστ. σε ύψος) και, βέβαια, την ηλεκτροκίνητη μαλακή κουκούλα, η οποία σε 26 δλ. μετατρέπει τη Spider σε ένα ανοικτό ρόουντστερ. Ναι, ρόουντστερ. Γιατί, κατά τη γνώμη μας, ο λόγος που οι Ιταλοί προτίμησαν, σε πείσμα των καιρών και της μόδας των CC της σκληρής οροφής, να χρησιμοποιήσουν την παραδοσιακή κουκούλα ήταν από άποψη και στιλ. Κι ας έχασαν σε δήθεν «πρακτικότητα». Γιατί σε χώρο αποσκευών δεν έχασαν (253 λίτρα είναι διαθέσιμα, είτε με ανοικτή είτε με κλειστή οροφή), ούτε όμως και σε στιβαρότητα, αφού ο κόμπακτ σχεδιασμός του αμαξώματος σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις στα κατάλληλα σημεία διατήρησαν τη στρεπτική ακαμψία στα επίπεδα της Brera. Όμως, απ’ την άλλη, δεν κατάφεραν, για ακόμη μία φορά, να ελέγξουν τη λεπτομέρεια: στα 120 χλμ./ώρα ο οδηγός έχει την αίσθηση πως έχει αφήσει ανοικτό το παράθυρο του συνοδηγού και στα 180 οι αεροδυναμικοί θόρυβοι από την κουκούλα καθιστούν επιβεβλημένη την αύξηση της έντασης του ηχοσυστήματος!
Είμαστε ήδη στη Σπάρτη και, έπειτα από γρήγορο πλύσιμο και ανεφοδιασμό, ξεκινάμε για Ταΰγετο, από το δρόμο που οδηγεί, μέσω Μυστρά, Καιάδα και Τρύπης, προς Καλαμάτα, με ορισμένα από τα ομορφότερα, ίσως, κομμάτια διαδρομής στην Ελλάδα. Στην πρώτη στροφή έχουμε ήδη ξεχάσει τις όποιες ενστάσεις είχαμε για την ηχομόνωση και τον αεροδυναμικό σχεδιασμό της κατάμαυρης κουκούλας μας και επικεντρωνόμαστε στα της οδήγησης σημαντικά. Η Spider στρίβει στο γραφικό ανηφορικό δρόμο που έχει κάτι από Μόντε Κάρλο, με το πέτρινο τοιχάκι αριστερά -που, έτσι και το καβαλήσεις, θα πέφτεις μέχρι να έρθει η άνοιξη-, τα βράχια δεξιά και μικρά τούνελ ανοιγμένα μέσα στους βράχους μπροστά σου, που κάνουν τις αισθήσεις να δουλεύουν στο 150% για να αντεπεξέλθουν στην απότομη αλλαγή από το φως στο σκοτάδι, και όλα γίνονται απλώς... δρόμος. Πάντως, δε σου βγάζει τα σφραγίσματα - και αυτό σημειώνεται στα θετικά. Γέρνει, χωρίς όμως να φοβίζει, αλλά δεν υπάρχει, έτσι κι αλλιώς, λόγος να είναι στημένη σαν τραπέζι. Η Spider είναι το ρόουντστερ που θα σε προκαλέσει να δεις τη διαδρομή ως προορισμό, να την απολαύσεις και να ζήσεις μαζί της και όχι να τη θεωρήσεις «εχθρό» που οφείλεις να νικήσεις στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Για να το έκανε αυτό, θα χρειαζόταν ένα τιμόνι με πιο άμεση πληροφόρηση για τους κατευθυντήριους τροχούς και -κυρίως- ένα αρκετά πιο κοντό κιβώτιο, που θα χάριζε και περισσότερη σπιρτάδα στον 6κύλινδρο κινητήρα. Όχι πως του λείπουν άλογα ή ροπή. Απλώς, το ξέσπασμα αρχίζει από τις 3.500 σ.α.λ. και μετά, καθώς η ροπή των 32,8 χλγμ. κορυφώνεται στις 4.500 σ.α.λ., η δύναμη βγαίνει ψηλά, στις 6.200 σ.α.λ., αλλά υπάρχει διαθέσιμη παντού και δε σε απογοητεύει ποτέ. Αντίθετα, όταν βρίσκεσαι στα απανωτά «δευτερότριτα» στροφιλίκια του Ταϋγέτου τι σχέση θα επιλέξεις; Με τη 2η ζορίζεις χωρίς λόγο τον αρχοντικό V6, η μακριά 3η θα σε πουλήσει όμως αρκετές φορές που θα ζητήσεις το «κάτι παραπάνω». Το περίεργο, μάλιστα, είναι πως το κιβώτιο είναι 6τάχυτο, ωστόσο αδικαιολόγητα μακρύ, με σχέση μετάδοσης 3ης στο 1,365:1 και 4ης στο 1,048:1. H μοναδική εξήγηση είναι η προσπάθεια διατήρησης της κατανάλωσης σε «λογικά» επίπεδα, αφού η μέση τιμή των μετρήσεων έφτασε τα 19,2 λίτρα/100 χλμ!
Πάντως, θέμα μεταφοράς της δύναμης στο δρόμο δεν υφίσταται, καθώς η τετρακίνηση (και μάλιστα πραγματική, με τρία διαφορικά) δεν επιτρέπει σε κανέναν τροχό να σπινάρει άσκοπα, καθιστώντας το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης μάλλον περιττό (πάντως, τόσο αυτό όσο και το VDC μπορούν να απενεργοποιηθούν). Δεδομένου, μάλιστα, πως η ροπή μεταδίδεται κατά 57% στους πίσω τροχούς, ποσοστό που μπορεί να μεταβληθεί από 28% έως και 78%, δεν είναι παράξενο ότι στις κατηφορικές καμπές η ουρά του αυτοκινήτου συχνά θα ανοίξει την τροχιά της, καθιστώντας το πιο ευκίνητο και διευκολύνοντας τον οδηγό στην τοποθέτηση. Ναι, έχουμε ήδη αρχίσει να κατηφορίζουμε, αφού περάσαμε την... ελβετικού κάλλους κορυφογραμμή, κατευθυνόμενοι προς Καλαμάτα. Η ιδέα δε μας αρέσει, όμως, και πολύ, καθώς η κατάβαση δε συγκρίνεται ούτε σε φυσική ομορφιά ούτε σε οδηγικές... ομορφιές με την ανάβαση. Η απόφαση δε θέλει και πολύ για να παρθεί. Αναστροφή και ρότα πίσω προς Σπάρτη, με κατεύθυνση αυτήν τη φορά προς Μονεμβασιά. Για ρομαντική φωτογράφιση με τη δύση του ηλίου, φυσικά με ανοικτή οροφή!

Η πραγματική ειδική διαδρομή!
Το εσωτερικό της Spider, όπως σωστά μαντέψατε, δε διαφέρει από αυτό της αδελφής Brera· αν εξαιρέσεις, βέβαια, το πίσω κάθισμα, που έδωσε τη θέση του σε δύο... ντουλαπάκια, μετατρέποντας την ανοικτή έκδοση σε αυστηρά διθέσια. Τα δύο ρολ-μπαρ πίσω από τα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού αποκαλύπτονται με το κατέβασμα της κουκούλας, προσδίδοντας την τελική πινελιά στο έργο του Πινινφαρίνα. Φωτογραφίζουμε και, ουσιαστικά, αυτό που απομένει είναι μια βόλτα προς Ιέρακα και ¶γ. Νικόλαο για μερικές ακόμα πόζες της ντίβας αύριο το πρωί. Με συνοπτικές διαδικασίες, βρισκόμαστε στη μαγευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, αναζητώντας τροφή και στέγη και προσβλέποντας σε μια χαλαρή επιστροφή την επομένη. Tουλάχιστον έτσι νομίζουμε... Γιατί η πραγματική ειδική διαδρομή ξεκίνησε με τη Spider από τη στιγμή που πάτησε τα λάστιχά της στην ευθεία μετρήσεων, στο Ακραίφνιο. Με την εργοστασιακή τιμή για τα 0-100 χλμ./ώρα να βρίσκεται στα 7 δλ. και δεδομένου πως η βαρύτερη Sportwagon Q4 με το ίδιο σύνολο κινητήρα-συστήματος μετάδοσης είχε πετύχει αβίαστα 7,1 δλ. στις μετρήσεις μας, περιμέναμε ένα ήσυχο απόγευμα. Πρώτη απόπειρα και... 8,7 δλ., με το συμπλέκτη να αχνίζει και να ζέχνει. Δεύτερη απόπειρα, 8,9 δλ. και χιλιόμετρο σε 29,9 δλ., συνοδεία πυκνών καπνών. Αποφασίζουμε να μην πάμε τα πράγματα στα άκρα (γιατί, ύστερα από δύο μέρες στο δρόμο, το τελευταίο που θες είναι να γυρίσεις σπίτι σου με το σχολικό της ΕΛΠΑ) και επιστρέφουμε με τη Spider μεν, άπρακτοι και ταπεινωμένοι δε. Ευτυχώς, η Fiat Auto Hellas αντιδρά άμεσα, παραλαμβάνοντας το αυτοκίνητο για αντικατάσταση συμπλέκτη (με την αιτία «θανάτου» του να επιρρίπτεται στους Ιταλούς, οι οποίοι στρώνουν, δοκιμάζουν και μετρούν κάθε δημοσιογραφικό αυτοκίνητο πριν σταλεί στις κατά τόπους εθνικές αντιπροσωπείες και ίσως μερικές φορές με παραπάνω ζήλο απ’ ό,τι θα έπρεπε...). Δύο μέρες αργότερα, να ’μαστε πάλι στην ευθεία μετρήσεων, με την Spider 3.2, αλλά και με τη μικρή της αδελφή των 2,2 λίτρων. Ξεκινάμε από τη μικρή, που επιτυγχάνει με ευκολία τα 9,1 δλ., παίρνουμε τα πάνω μας και ανεβάζουμε τις στροφές του V6 λίγο πριν τα κόκκινα, αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας τιμή μια για πάντα. Ωιμέ! Τα Datron γράφουν 8,65 και 8,73 δλ. σε δύο ακόμα απανωτά κτυπήματα της μοίρας... Τι φταίει, άραγε; Ο κινητήρας της γαλάζιας μας Spider φαίνεται να κρεμάει μετά τις αλλαγές ταχυτήτων σε 2η και 3η και, έτσι, η διαδρομή μας συνεχίζεται: από Θήβα προς Πειραιά και, φυσικά, στο δυναμόμετρο, αναζητώντας απαντήσεις. Αυτήν τη φορά, χωρίς περιγραφή του... κάλλους των περιοχών που διασχίζουμε.
Εξασφαλίζουμε για άμεση σύγκριση και μια Q4 Sportwagon (του κ. Μονς του ιδίου, παρακαλώ) και μας περιμένει δεύτερο σοκ: η Q4 -ναι, αυτή που έγραψε το 7,1- βγάζει 182,4 ίππους στους τροχούς, η Spider 197,9! Διά της εις άτοπον απαγωγής, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην εκκίνηση κάτι τρέχει (ή, μάλλον, ΔΕΝ τρέχει) και η ζωή μας αποκτά, επιτέλους, ένα σκοπό: την εξιχνίαση του προβλήματος ως άλλοι απόγονοι των Σέρλοκ Χολμς και Κύρου Γρανάζη. Η λύση έρχεται, όμως, ως είθισται στις τραγωδίες, από τον από μηχανής θεό, που την περίπτωσή μας είναι η Q4. Που, βέβαια, στροφάρει στην αλλαγή 1ης-2ης μέχρι τις 6.500 σ.α.λ. (ο κόφτης των υπόλοιπων σχέσεων βρίσκεται στις 7.000 σ.α.λ.), ενώ, αντίθετα, η Spider φτάνει-δε φτάνει τις 5.800 σ.α.λ. Το αποτέλεσμα είναι ότι, κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η 2η βγαίνει τελείως εκτός ροπής, οι στροφές του κινητήρα πέφτουν, δηλαδή, αρκετά κάτω από το μέγιστο των 28,1 χλγμ./4.300 σ.α.λ., οπότε χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μέτρηση τόσο για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα όσο και για τα 400 και τα 1.000 μ. Καθώς το πρόβλημα είναι σίγουρα αποτέλεσμα παροχής καυσίμου (αφού ο «κόφτης» αποκλείεται να επεμβαίνει σε χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες στροφές), η αιτία του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθεί στο μετρητή μάζας αέρα, που είναι πιθανό να «διαβάζει» στιγμιαία ότι το μίγμα αέρα-καυσίμου είναι πολύ πλούσιο, δίνοντας την εντολή για διακοπή παροχής καυσίμου. Επειδή μέχρι το deadline του τεύχους η βλάβη δεν είχε επιδιορθωθεί, επιφυλασσόμεθα για νέες μετρήσεις και μέχρι τότε παραθέτουμε αυτές των Ιταλών με το συγκεκριμένο (!) αυτοκίνητο. Δεν έχουμε, άλλωστε, λόγο να αμφιβάλλουμε για αυτές, αφού γνωρίζουμε ότι το εν λόγω σύνολο κινητήρα-μετάδοσης μπορεί εύκολα να επιτύχει τις επίσημες τιμές επιτάχυνσης, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν με τη Sportwagon, αλλά και με την Brera Q4.

Λογική εναντίον συναισθήματος;
Tέλος καλό, όλα -σχεδόν- καλά. Και η κρίση μας για τη νέα Alfa; Είπαμε: η αισθητική από μόνη της αποτελεί λόγο αγοράς, και μάλιστα πολύ καλό. Αν η μεγάλη Q4 είχε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα μας έκλεβαν την καρδιά, θα λέγαμε «ναι» με δύο χέρια στην ανάταση. Όμως, παρά την ισχύ, τα κυβικά και την τετρακίνηση, ο χαρακτήρας της, προφανώς, δεν έχει αμιγώς σπορ προσανατολισμούς, παραπέμποντας περισσότερο σε GT παρά σε GTi. Συνδυάζοντας, λοιπόν, λογική και συναίσθημα, η «ψήφος» μας πηγαίνει, όπως θα διαβάσετε στο αντίστοιχο κείμενο, αβίαστα στη μικρή, δικίνητη Spider των 2,2 λίτρων και των 185 ίππων. Σε χρώμα γαλάζιο· αυτό δεν τίθεται καν προς συζήτηση!_ Ν. Κ.

ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ
Σαν δυο σταγόνες νερό οι τιμές ισχύος και ροπής των Sportwagon Q4 και Spider Q4, με τη μόνη διαφορά πως αυτές της τελευταίας έχουν σταθερά το πάνω χέρι, παρουσιάζοντας, τελικά, μια διαφορά της τάξης των 15,5 ίππων και των 1,3 χλγμ. στις μέγιστες τιμές τους, γεγονός που μπορεί οφείλεται είτε σε βελτιστοποίηση των απωλειών του συστήματος μετάδοσης είτε γενικότερα στην καλύτερη «αναπνοή» του κινητήρα στο αμάξωμα της Spider.

Προσανατολισμένη περισσότερο στην άνεση παρά στην απόλυτη οδική συμπεριφορά, η ανάρτηση της Spider (πολλαπλών σημείων πίσω, διπλών ψαλιδιών εμπρός) αποτελεί έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό για τις πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Η τετρακίνηση με τρία διαφορικά καθιστά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιττά (τα οποία, έτσι κι αλλιώς, ελάχιστα θα ενοχλήσουν τον οδηγό), συμβάλλει όμως αποφασιστικά στην αύξηση του βάρους, που φτάνει τα 1.690 κιλά!

Σε πείσμα των καιρών και της μόδας των CC της σκληρής οροφής, οι Ιταλοί εμμένουν στη μαλακή κουκούλα. Και καλά κάνουν! Το αισθητικό αποτέλεσμα απλώς εντυπωσιάζει...

Ο V6 των 3,2 λίτρων αρχίζει να ξυπνά πάνω από τις 3.500 σ.α.λ. (ελέω και της αδράνειας των 1.690 κιλών), όμως δεν απογοητεύει, αφού προσφέρει τόσο δύναμη όσο και ροπή. Οι σχέσεις του 6τάχυτου κιβωτίου θα έπρεπε, όμως, να είναι κοντύτερες.

Βrera! Των ρολ-μπαρ και των ντουλαπιών πίσω από τα δύο καθίσματα εξαιρουμένων...

«Η Spider είναι το ρόουντστερ που θα σε προκαλέσει να δεις τη διαδρομή ως προορισμό, να την απολαύσεις και να ζήσεις μαζί της και όχι να τη θεωρήσεις “εχθρό” που οφείλεις να νικήσεις στο συντομότερο δυνατό χρόνο.»

ALFA ROMEO SPIDER 3.2 Q4
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 3.195 κ.εκ.
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ V6
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 260 ίπποι/6.200 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 32,8 χλγμ./4.500 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους 4 τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενα δισκόφρενα 330 χλστ.
ΠΙΣΩ Αεριζόμενα δισκόφρενα 292 χλστ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 7,6 δλ.
0-400 Μ. 16,4 δλ.
0-1000 Μ. 26,9 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 235 χλμ./ώρα
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΕΛΑΧΙΣΤΗ 17,3 λίτρα/100 χλμ.
ΜΕΓΙΣΤΗ 23,1 λίτρα/100 χλμ.
ΜΕΣΗ 19,24 λίτρα/100 χλμ.

* METPHΣEIΣ ALFA ROMEO TOY ΣYΓKEKPIMENOY AYTOKINHTOY

Alfa Romeo Spider 2.2
Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Με αφετηρία οικονομοτεχνικά στοιχεία, αλλά χωρίς να αφήνουμε απέξω το συναίσθημα, η έκδοση της Spider με το γνωστό από τις «159» και Brera βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού των 2,2 λίτρων δείχνει να είναι η επιλογή της λογικής. Οι 185 ίπποι στις 6.500 σ.α.λ. μπορεί να μη βάζουν φωτιά στην άσφαλτο, με τα 100 χλμ./ώρα από στάση να «κατακτώνται» σε 9,1 δλ., όμως, έτσι κι αλλιώς, όταν βρεθείς πίσω από το τιμόνι της, καταλαβαίνεις ότι ο λόγος ύπαρξής της είναι διαφορετικός. Τα 23,4 κιλά ροπής, σε συνδυασμό με το σύνολο πλαίσιο-τιμόνι-επιλογέας, σου επιτρέπουν να κινηθείς σβέλτα, όμως εκεί όπου η Spider ξεδιπλώνει όλη τη γοητεία της είναι όταν οδηγείς με χαλαρούς ρυθμούς, φυσικά με την οροφή διπλωμένη, απολαμβάνοντας τον μπάσο ήχο της εισαγωγής και των εξατμίσεων και βάζοντας, ουσιαστικά, στην εφεδρεία το εξαιρετικό ηχοσύστημα για τις πιο αγχωτικές καθημερινές μετακινήσεις. Παράλληλα, με την κίνηση να μεταδίδεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς, η τετρακίνηση της «μεγάλης» λείπει μόνο σε συνθήκες παγετού, αφού με το VDC στη θέση «On» κάθε υπόνοια ολίσθησης απλώς εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της. Φτάνοντας στο ταμείο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Με την τιμή για τη 2.2 να ξεκινά από τα 45.100 ευρώ, ήτοι περίπου 11.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την 3.2, το «μικρό» πακέτο δείχνει ελκυστικότερο, ειδικά αν στην εξίσωση βάλουμε και τους παράγοντες τέλη κυκλοφορίας και κόστος καυσίμων. Το τελευταίο θα είναι σημαντικά μειωμένο, αφού η μέση κατανάλωση της 2.2 «υπολείπεται» κάτι λιγότερο από 3,5 λίτρα, ενώ η μέγιστη σχεδόν 6,7..._ Ι. Κ.

ALFA ROMEO SPIDER 2.2 JTS
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.198 κ.εκ.
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 εν σειρά
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 185 ίπποι/6.500 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 23,4 χλγμ./4.500 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Εμπρός
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενα δισκόφρενα 305 χλστ.
ΠΙΣΩ Δισκόφρενα 278 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.669 κιλά/1.530*
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 9,1 δλ./8,6*
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 222 χλμ./ώρα*
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ
50-80 με 3η 4,3 δλ.
80-110 με 4η 6,8 δλ.
120-140 με 5η 6,2 δλ.
120-140 με 6η 8,2 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΤΙΜΗ 9,4 λίτρα/100 χλμ.
ΕΛΑΧΙΣΤΗ 15,5 λίτρα/100 χλμ.
ΜΕΓΙΣΤΗ 16,4 λίτρα/100 χλμ.
ΜΕΣΗ 15,9

* TIMH KATAΣKEYAΣTH